Handgeknoopt vloerkleed

 

 

Handgeknoopte vloerkleden van Koreman

Van een vloerkleed dat handgeknoopt is, bestaat geen tweede. Elk handgeknoopt vloerkleed of handgeknoopt tapijt is origineel en nimmer 100% symmetrisch. Dat kan ook niet anders aangezien alle tapijtgarens met de hand worden gekleurd en geknoopt. Er komt geen kleurmengmachine of computergestuurd weefgetouw aan te pas. Vloerkleden van Koreman worden op traditionele en ambachtelijke wijze met de hand gemaakt door een team van specialisten en zijn daarom uniek.

Hoe herken ik een vloerkleed dat handgeknoopt is?

Een vloerkleed of tapijt dat met de hand is geknoopt, is goed te herkennen. Draai een vloerkleed maar eens om. Dan ziet u dat de onderkant van een handgeknoopt vloerkleed er praktisch hetzelfde uitziet als de bovenkant. Een vloerkleed handgeknoopt heeft aan de zijkant franjes. Dit zijn de uiteinden van de kettingdraden. Meer informatie over waaraan u een vloerkleed kunt herkennen leest u hier.

Waarom zijn handgeknoopte vloerkleden zoveel beter?

Een natuurlijk handgeknoopt vloerkleed of tapijt heeft veel voordelen ten opzichte van een synthetisch en machinaal vervaardigd tapijt. In de vloerkleden van Koreman zitten géén plastics zoals polyester, pvc, latex of polypropeen en ook géén weekmakers en géén PFAS.

Handgeknoopte vloerkleden van Koreman Exclusive Carpets zijn 100% natuurlijk, niet milieubelastend, duurzaam, gaan veel langer mee dan een machinaal vervaardigd tapijt, ze zijn uniek van design (er is geen tweede beschikbaar), blijven veel langer mooi en ze zijn goed voor uw gezondheid (zelfs als u last heeft van een luchtwegaandoening). Lees deze blog er maar eens op na. Hierin leggen we het u haarfijn uit.

Hoe wordt een handgeknoopt vloerkleed gemaakt?

Handgeknoopte vloerkleden maken is een ambacht en teamwork. Eerst wordt van schapenwol, zijde of katoen tapijtgaren gesponnen. Dit gebeurt handmatig en wordt meestal door vrouwen gedaan. Na het spinnen worden de garens gekleurd met natuurlijke kleurstoffen en pigmenten. De mensen die dat doen zijn daarin uiteraard ook heel bedreven. Na het kleuren zijn de garens klaar om er een vloerkleed of tapijt van te knopen.

Op een soort weefgetouw gaan vervolgens tapijtknopers aan de slag. Het ontwerp volgen zij nauwgezet. Tapijtknopen is echt monnikenwerk. Wist u dat de ‘knoopdichtheid’ van een vloerkleed soms wel 400.000 knopen per m2 heeft? Een vloerkleed van ca. 3 x 4 meter telt dan wellicht 4.800.000 knopen. Knopen die één voor één met de hand worden gemaakt. U begrijpt dat het daarom ook wel even kan duren voordat een vloerkleed of tapijt handgeknoopt is.

Nadat een vloerkleed geknoopt is wordt het volgens een bepaalde methode gewassen met water en een mild reinigingsmiddel. Met de hand wordt slag na slag het vloerkleed schoner en schoner en de knopen komen vaster te zitten. Als laatste wordt het vloerkleed aan de randen afgewerkt en het tapijt geknipt. Door knippen ontstaat een hoog-laag effect om patronen en effecten te accentueren.

Waar worden de handgeknoopte vloerkleden van Koreman gemaakt?

Onze handgeknoopte vloerkleden komen hoofdzakelijk uit het Midden- en Verre Oosten. Landen als Pakistan, Iran, Turkije, Turkmenistan, Afghanistan staan bekend als landen waar het vervaardigen van handgeknoopte vloerkleden een gerespecteerd ambacht is.

De vloerkleden van Koreman Maastricht komen voornamelijk uit de regio Jaipur, India. Tijdens onze vele reizen naar deze regio hebben we kennis kunnen maken met de beste en creatiefste vakmensen. Ontwerpers, kleurspecialisten, spinners en tapijtknopers die goed begrijpen wat wij in het westen mooi vinden en vakmanschap waarderen.

Geen kinderarbeid

De handgeknoopte vloerkleden van Koreman worden in onder andere in Oosterse landen gemaakt waar niet iedereen het breed heeft en waar in sommige delen van bijvoorbeeld India en Pakistan zelfs veel armoede heerst. En armoede werkt kinderarbeid in de hand.

In de zogenaamde ‘knooplanden’ is de Care & Fair Organisation actief. Deze organisatie, waar Koreman Exclusive Carpets lid van is, bestrijdt illegale kinderarbeid, zet zich in voor gratis onderwijs en om families van tapijtknopers een betere gezondheid te bieden. Wie bij Koreman in Maastricht een 100% natuurlijk vloerkleed koopt, helpt deze mensen in hun bestaan.

Welk handgeknoopt vloerkleed past bij uw interieur?

Koreman heeft volop keus en we denken dat we altijd wel een vloerkleed in ons assortiment hebben dat bij uw interieur past. Kijk maar eens rond op onze website of kom langs in onze winkel-showroom te Maastricht. Doe een dagje Maastricht en een uurtje Koreman. Daar krijgt u geen spijt van.

Menu