Een Oosters tapijt van Koreman is altijd authentiek en uniek

 

 

Het grootste assortiment Oosterse vloerkleden voor elk interieur

Koreman is trots op haar grote collectie Oosterse tapijten, want elk Oosters vloerkleed is speciaal ontworpen en met de handgeknoopt. Dat maakt deze vloerkleden juist zo bijzonder en gewild. Onze Oosterse tapijten zijn kunstwerken van formaat en kunt u bewonderen in onze winkel/showroom te Maastricht.

Wat is een Oosters tapijt?

Een Oosters tapijt is een van natuurlijke materialen handgeknoopt vloerkleed dat afkomstig is uit het Nabije-, Midden- of Verre-Oosten. Oorspronkelijk komen de meeste Oosterse vloerkleden en tapijten uit Iran, het voormalige Perzië. Vandaar de naam Perzisch tapijt. Het Perzische Rijk van weleer was machtig, rijk en kunstzinnig. Het met de hand knopen van tapijten was eeuwen geleden al een van de meest gerespecteerde ambachten en kunstvormen.

Hoewel het Perzische Rijk – dat zich uitstrekte van het Nabije Oosten tot in het Noordwesten van India – niet meer bestaat en er veel pracht en rijkdom is verdwenen, is het ambacht van tapijtknopen gebleven. Sterker nog, het is geëvolueerd en doorontwikkeld tot een van de meest artistieke ambachten van het Oosten.

Een Oosters vloerkleed van Koreman wordt nog steeds op dezelfde wijze vervaardigd in Iran, Turkmenistan, Pakistan, Afghanistan, Irak, Turkije of elders in de Oriënt. We gaan zelf regelmatig met nieuwe ontwerpen op reis naar het Oosten om onze collectie uit te breiden of voor vloerkleden op maat te laten vervaardigen.

Hoe herken je een origineel Oosters tapijt?

Een tapijt is Oosters als het handgeknoopt is. Het duurt soms maanden voordat een Oosters tapijt helemaal af is. Echt monnikenwerk dus. Een machinaal vervaardigd tapijt is ter vergelijking in een paar uur klaar. Een origineel Oosters tapijt is bijvoorbeeld nooit 100% symmetrisch. Door handwerk is dat immers onmogelijk.

Als u een machinaal vervaardigd tapijt tegenkomt in een bepaald formaat en het blijkt dat hetzelfde design ook verkrijgbaar is in andere formaten, is het geen echt Oosters tapijt maar het resultaat van computergestuurd design.

Veel handgeknoopte Oosterse tapijten kunt u herkennen aan de franjes aan de randen. Bij machinaal vervaardigde Oosterse vloerkleden zijn die aan de onderzijde tegen het tapijt genaaid. Bij een handgeknoopt product zijn de franjes onderdeel van het vloerkleed. Het zijn de uiteinden van kettingdraden. Draai een vloerkleed maar eens om, dan weet u genoeg.

Traditionele Oosterse vloerkleden zijn altijd gemaakt van natuurlijke materialen zoals wol, katoen of zijde. Machinaal vervaardigde vloerkleden kunnen ook van bijvoorbeeld wol worden vervaardigd maar bevatten meestal ook synthetische vezels. Dat maakt een vloerkleed goedkoper.

Machinaal vervaardigde vloerkleden zijn niet handgeknoopt maar getuft. Tijdens dit proces wordt door middel van hoge druk telkens een plukje stof door een fijn gaasstramien geschoten. Om ervoor te zorgen dat deze plukjes stof – die samen het design vormen – niet loslaten, krijgt het vloerkleed meestal een laag aan de onderkant waar tegen deze plukjes worden gelijmd.

Waar wordt een Oosters tapijt van gemaakt?

Een Oosters tapijt wordt gemaakt van natuurlijke materialen zoals schapenwol, katoen, kamelenhaar of zijde. Oosterse tapijten van zijde zijn van topkwaliteit. Ze hebben meer glans en zijn ook prijziger dan wollen vloerkleden. Oosterse tapijten worden ook vervaardigd met een combinatie van wol en zijde.

Het verven van tapijtwol en -zijde voor oosterse tapijten gebeurt uitsluitend met natuurlijke kleurstoffen. Deze kleurstoffen worden met zorg ontwikkeld en gemengd en zijn niet schadelijk voor mens en milieu.

Oosterse tapijten in een modern interieur

Een Oosters vloerkleed dat toont als een schilderij van Monet, Karel Appel, of Van Gogh. Kunt u zich dat voorstellen? Nee? Toch is er veel gelijkenis. De hedendaagse ontwerpers van Oosterse vloerkleden en het vakmanschap van de tapijtmakers creëren samen waanzinnig mooie Oosterse tapijten van welhaast museale kwaliteit. Bij Koreman in Maastricht kunt u ze met eigen ogen aanschouwen. Ze hangen daar zelfs als schilderijen aan de muren. Bewonder ze zelf via onze virtuele tour.

Vintage Oosterse tapijten zijn helemaal in

Veel mensen houden van het vintage sentiment. De romantiek van vroeger roept vaak mooie herinneringen op, waardoor vintage woonaccessoires steeds geliefder worden. Bij Koreman Exclusive Carpets bieden we een assortiment aan van deze bijzondere vintage tapijten. Het design en kleurenpalet van deze vintage tapijten spreken liefhebbers van nostalgie aan. Als u nieuwsgierig bent naar deze vloerkleden, maak dan een afspraak voor een bezoek aan onze showroom. Dan leggen we er een aantal voor u klaar om te bezichtigen.

Oosterse tapijten repareren en reinigen, geen koud kunstje

Een Oosters vloerkleed ligt graag mooi te wezen maar wordt natuurlijk ook betreden. Soms per ongeluk met vieze schoenzolen. Of door huisdieren als ze van buiten naar binnen komen rennen. En dan zijn er nog de kleine knoei-ongelukjes. Tja, daar wordt uw mooie Oosterse tapijt een beetje minder mooi van en is het wellicht toe aan een reinigingsbeurt.

Het reinigen van een Oosters tapijt is een specialistisch werkje. Ga niet met een willekeurig zeepproduct te werk want dat werkt averechts. Oosterse vloerkleden worden van natuurlijke materialen als wol en zijde gemaakt en moeten daarom met de daarvoor geschikte reinigingsproducten worden schoongemaakt. U wilt het reinigen van uw oosters vloerkleed niet zelf doen? Koreman Exclusive Carpets reinigt graag uw mooi Oosters vloerkleed professioneel. Na het reinigen ziet uw Oosters tapijt er weer fris en schoon uit en zijn de kleuren weer helder. Neem voor meer informatie en kosten voor het reinigen van uw tapijt contact met ons op.

Als uzelf uw vloerkleed wilt reinigen, adviseren wij om professionele tapijtreinigingsproducten te gebruiken. Deze producten kunt u op onze website bestellen. Neem altijd eerst contact op met Koreman Exclusive carpets voor informatie en uitleg. Chloorvlekken of schade van bijtende stoffen en chemicaliën zijn helaas niet te reinigen of te herstellen. Als u besluit om zelf uw vloerkleed te reinigen is het risico voor u.

Bent u nu enthousiast geworden door dit artikel om een tapijt aan te schaffen? Wij bij Koreman Maastricht hebben een groot assortiment aan vloerkleden, meubelen en maatwerk. Dit gaat van moderne vloerkleden en exclusieve vloerkleden tot chinese meubels en indiase meubels. Benieuwd naar ons aanbod? Neem dan een kijkje op onze website.

Menu