Vloerkleed op vloerverwarming: altijd een goed idee - Koreman

Vloerkleed op vloerverwarming: altijd een goed idee

natuurlijk vloerkleed

Vloerverwarming is in opmars. Steeds meer huizen nemen afscheid van de traditionele centrale verwarming met radiatoren. Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 standaard voorzien met vloerverwarming als, hoofdverwarming gasloos welteverstaan. Vloerverwarming ligt dicht onder het oppervlak zodat we optimaal kunnen profiteren van de warmteafgifte. Maar bovenop de dekvloer ligt meestal een harde vloer van hout, pvc of een vloer van steenmateriaal. De vraag die veel mensen stellen is: “Als ik een vloerkleed op mijn vloer wil leggen, wat is dan het effect hiervan op de warmteoverdracht van de vloerverwarming?”

Vloerkleden, of ze nu gemaakt zijn van wol, katoen, zijde of synthetische materialen, kunnen invloed hebben op de warmteoverdracht van een vloerverwarmingssysteem. Het effect van een vloerkleed op de warmteoverdracht kan echter zowel positief als negatief zijn, afhankelijk van verschillende factoren zoals de dikte van het vloerkleed, het materiaal en de grootte van het vloerkleed.

Welke vloer op vloerverwarming?

De ondergrond kan ook een effect hebben op de warmteoverdracht. Eikenhout geeft beter warmte door dan bijvoorbeeld een vloer van beuken- of jatobahout. Het is weliswaar geen significant verschil maar u doet er goed aan om – als u de keuze heeft – stil te staan bij de houtsoort die u bovenop de vloerverwarming wilt leggen.

Vloerkleden fungeren als een isolerende laag tussen de vloer en het vertrek, wat betekent dat ze een deel van de warmte die door de vloerverwarming wordt gegenereerd, kunnen absorberen en vasthouden. Dit kan resulteren in een lagere oppervlaktetemperatuur van de vloer en een langere opwarmtijd van de kamer. Dus in dit opzicht kan een vloerkleed in sommige omstandigheden de efficiëntie van de vloerverwarming verminderen.

Aan de andere kant kunnen vloerkleden ook functioneren als een warmte opslagmedium. Vloerkleden kunnen de warmte vasthouden die ze absorberen van de vloerverwarming en deze geleidelijk afgeven aan de kamer. Dit kan resulteren in een meer gelijkmatige warmteverdeling en kan helpen om de kamer warm te houden, zelfs nadat de vloerverwarming is uitgeschakeld.

vloerkleed op vloerverwarming

Welk vloerkleed op een vloer met vloerverwarming?

Een wollen vloerkleed van Koreman heeft uitstekende thermische eigenschappen. Het is een natuurlijke isolator en heeft een hoge warmteopslagcapaciteit. Een wollen en 100% natuurlijk vloerkleed, zal daarom de warmte langer vast te houden en deze gelijkmatig aan de kamer af te geven. Synthetische vloerkleden missen die eigenschap.

De onderlaag of onderzijde van een vloerkleed dat op een vloer met vloerverwarming ligt, heeft ook invloed op de warmteafgifte. Synthetische vloerkleden hebben meestal een dichte, egale schuim onderlaag die verhinderd dat warmte efficiënt doorgelaten wordt.

Een Oosters vloerkleed van Koreman is handgeknoopt of handgeweven. Het heeft geen aparte onderlaag zoals bij machinaal vervaardigde vloerkleden. De structuur van een handgeknoopt vloerkleed isoleert de warmte veel minder dan een synthetisch vloerkleed.

Een natuurlijk vloerkleed is behaaglijk en functioneel

Als uw woning vloerverwarming heeft of u bent van plan vloerverwarming te laten installeren, houd dan rekening met wel vloertype u kiest boven op de dekvloer. Een vloer met keramische tegels is ideaal voor vloerverwarming maar een dergelijke vloer oogt soms ook kil. Bovendien, als u een stenen vloer betreedt in de maanden dat de verwarming niet aanstaat, voelt u dat aan uw voeten als u er blootsvoets of met sokken overheen loopt. Dan biedt een vloerkleed uitkomst.

Een natuurlijk vloerkleed maakt de ruimte minder kil, het verbindt de meubels met elkaar, maakt de ruimte gezelliger en je kunt er heerlijk blootsvoets op lopen of op zitten. En dat laatste doe je niet op een stenen vloer. Die is te koud en ongemakkelijk hard.

vloerkleed koreman

Conclusie vloerkleed en vloerverwarming

Geniet van de stralingswarmte van vloerverwarming en het comfort van een 100% natuurlijk vloerkleed. Het is een ideale combinatie. De vloerverwarming verwarmt de ruimte gelijkmatig en een natuurlijk vloerkleed van wol of zijde geeft de warmte goed dor en houdt die zelfs vast. Zet gerust een uur voordat u naar bed gaat de vloerverwarming lager. Het vloerkleed voorkomt dat uw interieur te snel afkoelt en u bespaart op de  energiekosten.

Wilt u meer weten over een geschikt vloerkleed voor uw interieur met vloerverwarming? Koreman Exclusief Carpets adviseert u graag welk kleed het meest geschikt, mooi en comfortabel is. Bezoek de winkel-showroom van Koreman in het centrum van Maastricht voor een hartverwarmend advies en vloerkleed. Ook interesse in de akoestiek verbeteren met een vloerkleed? Klik hier.

Deel dit artikel:

Bekijk ook:

Menu