Klassieke vloerkleden steeds populairder

Klassieke vloerkleden steeds populairder

Klassieke vloerkleden

Een klassiek vloerkleed is een type vloerkleed dat geïnspireerd is op de traditionele ontwerpen en patronen van Europese en Perzische tapijten. Deze vloerkleden hebben vaak een complexe en gedetailleerde patronen, die zijn gebaseerd op bloemmotieven, geometrische vormen en ingewikkelde randen. Klassieke vloerkleden worden vaak gemaakt van hoogwaardige materialen zoals wol, zijde of katoen en worden met de hand geweven of geknoopt. Deze vloerkleden hebben meestal een warme uitstraling en worden vaak gebruikt als decoratief element in woonkamers, eetkamers en slaapkamers. Daarnaast zijn ze tijdloos en kunnen ze goed gecombineerd worden met verschillende interieurstijlen, van klassiek tot modern. De gedachte dat je een klassiek vloerkleed koopt voor een klassiek interieur is onjuist. Klassieke Oosterse vloerkleden of Perzische tapijten liggen net zo vaak in een hedendaags als in een klassiek interieur. Misschien wel vaker.

Koreman Exclusive Carpets heeft in haar collectie veel klassieke vloerkleden die onder andere afkomstig zijn uit Iran, India en Pakistan. Vooral Iran, het voormalige Perzië, is hofleverancier van klassieke vloerkleden, ofwel de Perzische tapijten.

Klassieke vloerkleden gaan met de tijd mee

Net als dat kunst door de eeuwen heen verandert en de wereld telkens een nieuw aanzien geeft, zo verandert het klassieke tapijt ook met de tijd. Klassieke vloerkleden van bijvoorbeeld een halve eeuw geleden hebben nog wel dezelfde kenmerken maar het kleurgebruik en de patronen zijn vandaag de dag toch anders. Laten we zeggen, eigentijdser.

Maar een authentiek klassiek vloerkleed is geen modeverschijnsel. Wie nu een vloerkleed klassiek koopt, hoeft niet bang te zijn dat het over vijf of tien jaar uit de mode is. Het design is tijdloos.

Hedendaagse klassieke vloerkleden zijn misschien net iets gedurfder. Creatiever ook. Sommige zijn kleurrijker en contrastrijker, weer andere zijn juist zachter van kleur en minder uitbundig. Maar de traditionele patronen zijn onmiskenbaar aanwezig.

Als een klassiek Perzisch tapijt uw voorkeur heeft, dan heeft Koreman in Maastricht een exemplaar dat past bij uw smaak en interieur.

Kenmerkende klassieke vloerkleden liggen opvallend goed

Stel, u heeft een strak en modern interieur. Dan zal een klassiek vloerkleed voor een mooi contrast en warmte kunnen zorgen zonder dat uw design meubilair daar schril bij afsteekt. Het omgekeerde is aannemelijker, namelijk dat die prachtige effen designbank er mooier uitspringt vanwege het contrast met het klassieke tapijt.

Kenmerkende klassieke vloerkleden

Kwaliteit is een feit als het om authentieke klassieke vloerkleden gaat. De kleden zijn zwaar door het gebruik van natuurlijke materialen zoals wol en vanwege de hoge knoopdichtheid. Er wordt veel wol per vierkante meter gebruikt.

De klassieke tapijten liggen strak en solide op de vloer. Het zijn geen vloerkleden die makkelijk verschuiven of hobbelig worden. Als het vloerkleed op een gladde vloer komt te liggen, kunt u eventueel – voor de zekerheid – voor een anti-slip ondertapijt kiezen maar dat zal in veel gevallen niet nodig zijn.

Een smal klassiek vloerkleed voor in de hal of in de gang

Koreman Exclusive Carpets heeft in haar assortiment ook klassieke lopers. Lopers zijn lange, smalle vloerkleden die perfect liggen in de hal of in de gang. Deze vloerkleden zijn ongeveer 1 x 3 meter en liggen solide op de vloer. Het zijn geen deurmatten, dat zou een belediging zijn voor de kwaliteit en creativiteit van het smalle klassieke tapijt.

De klassieke lopers van Koreman zijn onder andere afkomstig uit de Iraanse steden Bidjar en Tabriz. Klassieke lopers kom je nog vaak tegen in statige herenhuizen en historische panden. Zeker in huizen met lange gangen en stenen of marmeren vloeren kom je nog veel tegen. En terecht want ze geven veel warmte en een mooie akoestiek.

Nederland telt nog veel klassieke huizen waar een loper niet zal misstaan. Het comfort en de kwaliteit van een klassieke loper is identiek aan die van een authentiek tapijt: uitmuntend.

Een klassiek vloerkleed kan tegen een stootje

Vloerkleden van Koreman kunnen tegen een stootje en zijn veel beter bestand tegen ongelukjes met vloeistof of vuil. Klassieke vloerkleden, geknoopt van wol, hebben een hoog lanolinegehalte (wolvet) waardoor ze makkelijk te onderhouden en schoon te maken zijn. Een gemiddelde stoel, bank of tafel zal door de hoge knoopdichtheid en kwaliteit van een klassiek tapijt niet snel onherstelbare indrukken in het tapijt achterlaten. En dat is best prettig als u uw meubilair vervangt. Je ziet dan niet waar de oude stoel heeft gestaan.

smal klassiek vloerkleed

Klassieke tapijten in moderne kleuren en patronen

Een traditioneel klassiek vloerkleed heeft in de gedachte van de meeste mensen een donkerrode of roodbruine kleur. Hierbij denken we dan vooral aan het kenmerkende Perzische tapijt. Niet verwonderlijk omdat klassieke vloerkleden en Perzische tapijten veel gemeen hebben. Tegenwoordig zijn deze vloerkleden verkrijgbaar in veel meer kleuren. Tapijten waar kleuren als zwart, blauw en grijs prominent aanwezig zijn.

Klassieke vloerkleden zijn herkenbaar aan de drukke figuratieve patronen in verschillende, bijpassende kleuren. Over elk detail is nagedacht. Het is verbluffend om te zien dat een vloerkleed van ± 2 x 3 meter elke vierkante centimeter nog zoveel detail, kleur en vorm kan hebben. En ook nog heel harmonieus. Dat is knap. Een vloerkleed vervaardigen met zoveel detail zonder dat het druk of chaotisch wordt. Misschien is dat wel een van de grootste kwaliteit van de klassieke vloerkleden.

klassieke tapijten in moderne kleuren

Kom kijken en kiezen bij Koreman in Maastricht

Koreman Exclusive Carpets heeft zo’n 100 klassieke vloerkleden in haar winkel-showroom op voorraad. Volop keuze dus. Kom eens langs in onze zaak aan de Helmstraat 12, op tientallen meters gelegen van het Vrijthof. Als u interesse hebt, kunt u het beste een afspraak maken. Voor het bekijken van de collectie plannen we dan voldoende tijd in. U bent van harte welkom.

Deel dit artikel:

Bekijk ook:

Menu